Sportolj együtt a babáddal

Sportolj együtt a babáddal

A sport mindig is életem része volt, már kicsi koromban is jócskán le kellett fárasztani szüleimnek, hogy ne szedjem szét a házat. Az általános iskolában és a gimnáziumban is rengeteg sportot kipróbáltam, köztük a balettet, úszást, futást, kosárlabdázást, karatét, atlétikát, lovaglást, judo-t, korcsolyázást, egyszer még sakk versenyen is voltam.

Ahogy egyre jobban körvonalazódott az érdeklődési köröm, kiderült számomra, hogy nincs egy olyan sport, amiben jó vagyok, szeretek több mindent egyszerre csinálni, így kezdtem el triatlonozni, melyben úszás, futás és biciklizés a három sportelem. Egy idő után a triatlont is kezdtem megunni, változatosabb sportokra vágytam, ugyanakkor nem vonzott különösebben a versenyzés, így kezdtem el érdeklődni az ötpróba iránt. Az ötpróba lényege igazából a sportolás élménye, a közösség, akikkel a sportot űzöd, nem pedig a tiszta teljesítmény, én ebben találtam meg igazán önmagam. Kedvenc számaim továbbra is a futás és az úszás, emellett a hegyi kerékpározás, az evezés és a túrázás a kedvencem.

Egy időre le kellett nyugodnom és félretennem az aktív sportolást, ugyanis családot alapítottunk párommal, született egy gyönyörű kisfiúnk, akivel az élet elég bonyolultan kezdődött, aztán fél-1 év után kezdtünk helyre rázódni. Ki kellett találnom, hogyan lehetne összeegyeztetni a sportot a családi élettel.

A babák számára az egyik legelső sport, amit ki tudnak próbálni szülőkkel együtt, az az úszás. Számtalan helyen nyílt már babaúszás oktatás, de melegebb nyári napokon a természetes vizekben is gyakorolható ez a szuper sport. Amint stabilan tudott ülni, már vittem is kisfiamat az első úszás órára. Nem kell különösebb felszerelés a babáknak, ami mindenképpen szükséges, az az úszópelenka. A mesterséges, uszodai vizeket védeni kell az esetleges “balesetektől”, a higiéniai előírások nagyon szigorúak, ezért is tartják kora reggel a babaúszásokat, hogy a frissen cserélt vízben ők legyenek az elsők. Az úszópelenka beszerzése volt tehát az első dolgom.

A tervem az volt, hogy sokat járok majd kisfiammal úszni, így nagyobb mennyiségre volt szükségem, de az úszópelenka árak igen magasnak bizonyultak a nevesebb drogériákban, ezért alternatív megoldások után néztem az interneten. Az egyik legszimpatikusabb webshop a Lord Shop, ami kifejezetten baba termékekkel foglalkozik, sokféle sima pelenka, bőrbarát tisztítószer és úszópelenka is megtalálható a repertoárjukban.

Utána olvastam kicsit, hogy mit is jelent az úszópelenka, mert azt tudtam, hogy a sima pelenkában nedvszívó mag van, de akkor mi van az úszóban? Kiderült, hogy abban nincsen nedvszívás, sőt, a pelenka külseje nedvesség taszító, az úszópelenka valójában a kaki bent tartására szolgál. A speciálisan kialakított derék és combgumírozásnak köszönhetően nem ereszti ki magából a szilárd részeket és így nem szennyeződik a medence vize feleslegesen. A pisi így is, úgy is távozik, azzal nincs mit tenni. Ezek az úszópelenkák nadrágpelenka kialakításúak, tehát nem tépőzárral működnek, hanem mint egy nadrág, beléjük kell bújtatni a babát, majd a használat után egy egyszerű mozdulattal le lehet tépni az oldalsó perforáció segítségével.

Ami fontos volt számomra a pelusválasztásnál, hogy minél kevesebb bőrirritációt okozzon a babámnak, ezek a Sleepy prémium minőségű úszópelenkák parabénmentesek, krémmentesek, színezékmentesek és illatanyag mentesek. Egy csomagban 15 darab pelenka van, 2199 Ft egy csomag, tehát 146 Ft-ba kerül egy darab pelenka, a bolti árakhoz képest ezt jóval kedvezőbbnek tartom. Végeztem egy gyors piackutatást, amit most név nélkül közölnék inkább:

A két legnagyobb pelenkagyártó cég úszópelenkái (mérettől függően) 192 Ft, 200 Ft, 209 Ft / db áron érhetőek el, igaz nagyon szépek, mintásak, de arról nem találtam információt, hogy bőrbarátak lennének, így inkább hanyagolom ezen pelenkák megvételét, bízom a -mentes Sleepy márkában.

Sajnos a koronavírus járvány miatt most nincsen nyitva a személyes átvételi pontjuk, így jelenleg a Lord Shopban csak házhoz szállítással lehet megrendelni a kosarunk tartalmát, a minimális rendelési összeg 5000 Ft, így rendeltem 2 csomag úszópelenkát meg néhány nedves törlőkendőt, ezekre úgyis mindig szükség van a gyerekes családban. GLS csomagszolgálat hozta ki nekem a csomagot, 2 nap alatt meg is kaptam, a szállítási díj mindössze 790 Ft volt, talán még jobban is jártam, hogy nem mentem el személyesen a csepeli üzletükbe. Fizetési módok közül nekem a legszimpatikusabb a bankkártyás fizetés, mert ekkor a kezelési költség nem a vevőt terheli, lehet választani extra költség mentes banki előre utalást, utánvétet készpénzzel, utánvétet kártyával, de ezeknek mindig van egy minimális kezelési költsége, amit a vevőre hárítanak. A Lord Shop csomagjában szépen összekészítve, hiánytalanul megkaptam minden, amit rendeltem, még a számlát is mellékelték, nagyon elégedett voltam a szolgáltatással.

Az első úszás óra elég kaotikusra sikeredett, mert kicsit elkéstünk, korán keltünk, így a babám igazán nyűgös volt, nem akart közreműködni az órán, így ott is hagytuk fél óra múlva. Az is lehet, hogy a klóros víz nem tett jót neki, mert utána csúnyán kipirosodott a bőre, így nem mentünk többet babaúszásra. Nyár lévén kezdtek a magyar természetes tavak is felmelegedni, mentünk is hamar a Balaton partjára, hogy kipróbáljuk az úszópelust édesvízi bevetésen. Nem is hittem el, hogy a babám ennyire nyugis tud lenni, felhőtlenül pancsolt, mászkált négykézláb a vízben, a pelenka egyáltalán nem szorította meg sem a derekát, sem a vaskos combocskáit. Körülbelül 4 órát töltött el az úszópelenkában és semmilyen bőrirritációt nem tapasztaltam. Próbálkoztam bevinni őt a mélyebb vízbe úszógumi és karúszó segítségével, gyönyörű lábtempókat produkált. Valószínűleg a babaúszáson a víz minőségével és az álmossággal volt legfőként a probléma, babám a természetes vízben lubickolt, mint hal a vízben.

A fürdőzésünk végén azt vettem észre, hogy kisbabám kakilni készül, meg is ijedtem rendesen, hogy most mi lesz, tényleg bent fogja-e tartani az úszópelenka az agyagot a pelusban. Kb. 5 perc alatt értünk ki a vízből és nem vettem észre semmilyen szivárgást sem. Még pár percbe került, mire elértünk a baba-mama szobába és ki tudtam cserélni a pelenkáját. Nem volt egyszerű művelet, de sikerült az oldalsó perforáció segítségével ügyesen, kíméletesen levennem a pelust, minden ott maradt, ahol lennie kell, a gumírozás nem nyomta meg babám derekát, így kellemes, jó élmény lett számára az új közös sportunk.

Ezek csak az első lépések a sportos élet felé: egy kis úszás a Balatonban, első körök a futóbiciklin, egy kisebb séta az erdőben. Már előre látom, hogy gyorsan el fog szállni a következő pár év és reményeim szerint azon fogom kapni magam, hogy gyermekemmel versenyt futunk az erőben a legközelebbi vadászlesig. Már kicsi korban beléjük érdemes programozni a sportolás szeretetét, de ha ez genetikailag is öröklődik, akkor azt hiszem, nagyon jó úton járunk.