Sport és étkezés kapcsolata az iskolában

Sport és étkezés kapcsolata az iskolában

Egy alapítványi általános iskolában dolgozom. Speciális a pozícióm: egészségügyért felelős pedagógia asszisztens vagyok. Ha még nem hallottál ilyen beosztásról, az nem meglepő: tudtommal én vagyok az országban az első ilyen oktató. A munkámnak két fő területe van: a diákok egészséges táplálkozása és rendszeres sporttevékenysége. Lényegében teljes szabad kezet kaptam minden olyan témában, amelyek ezekkel a területekkel összefüggnek.

A sport a mindennapjaink része. Természetesen nem csak a testnevelésórák keretében. Arra törekszem, hogy becsempésszek az iskolai falai közé minden héten legalább 2 olyan komplex programot, amely közelebb hozza a sportot a gyerekekhez. A múlt héten NFL döntő volt az USA-ban, ezért kicsiben mi is megcsináltuk a saját csapatainkat. Természetesen az amerikai csapatnevek és jelképek használatával. Minden csapatnak saját pom-pom lányai is voltak.

A másik fontos területem az iskolai menza. Észrevettem, hogy a gyerekek nem szeretnek a menza tányérokból enni. Ezért megkerestem egy közismert vendéglátóipari céget, a Hunnia Kristály Kft.-t. Ők rendelkeznek egy saját márkás menzai termékcsaláddal, amelynek neve: REPETA®.

Ezek az edények speciális műanyagból készülnek, törhetetlenek. Ez fontos szempont volt számomra a kiválasztás során, mert az alsó tagozatosok rendszeresen leejtenek egy-egy tányért vagy poharat. A REPETA® család másik fontos jellemzője, hogy ugyan élelmiszerbarát és újrahasznosítható műanyag, de mégis porcelán megjelenése van. Ezáltal a menza tányérok vonzóak a gyerekek számára. Sokkal nagyobb örömmel esznek belőlük, mint a mostani szürke-fakó porcelán étkészletekből.

Felvettem a kapcsolatot a Hunnia Kristály budapesti telephelyével. Ugyanis feltétlenül szerettem volna a megrendelésünk előtt megmutatni a tányérokat az igazgatónőnknek és a konyha vezetőjének. A megbeszélt időpontban találkoztunk a Hunnia Kristály területileg illetékes szakemberével. Megmutatta nekünk a REPETA® család minden tagját: adagtál, levestálka, csemegetányér, salátás tálka, többféle méretű lapostányér, többféle méretű ovális tál, szögletes tál szintén több méretben, kerek tál fedővel, levestál, kancsó, pohár ill. leszedő tálca. Őszintén mondom, le voltunk nyűgözve: minden darab vonzóan vakító fehér (a pohár víztiszta) és törhetetlen műanyag.

A területi vezető elmondta, hogy a termékeknek ideális súlyuk van a gyerekek számára: egyáltalán nem nehezek. Tömegük nagyjából fele egy azonos méretű porcelán tányérnak. Természetesen mikrohullámú sütőben használhatóak és mosogatógépben moshatóak. Amiatt, hogy törhetetlenek, rendkívül biztonságosak: egy véletlen baleset esetében nem törnek, nincsenek veszélyes üvegszilánkok sem.

A REPETA® család a Hunnia Kristály saját fejlesztésű és gyártású terméke. Az első prototípus 2013-ban készült el, azóta is töretlen népszerűségnek örvend a vásárlóik körében. Számtalan referenciával rendelkeznek. Ezek között sok iskolai menza ill. idősotthon, nyugdíjasház is megtalálható. A NÉBIH Élelmiszer és Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratóriuma elvégezte a REPETA® termékek toxikológiai vizsgálatát. Megállapították, hogy pontosan olyan biztonságosak, mint a hagyományos porcelán edények.

Azonnal megrendeltünk 60 db komplett REPETA® étkészletet és hozzá evőeszközöket is. Utóbbiak természetesen nem műanyagból vannak, de ezeket is a Hunnia Kristály forgalmazza. Ugyanis nemcsak étkezési garnitúrákat, hanem lényegében minden mást is árusítanak, amire egy iskolai konyhának szüksége van. A konyhánk vezetője kihasználta az alkalmat és rendelt még két db nagy méretű talpas szűrőt és egy 160 cm magas alumínium polcrendszert is.

Két nappal később megérkeztek az iskolába a termékek. A konyhai dolgozók egy alapos mosogatást követően az ebéd során azonnal használatba is vették azokat. Izgatottan néztük az igazgatónővel és a konyha vezetőjével a sorban álló, majd az asztalokhoz leülő és étkező gyerekeket. Az új menza tányér nagy örömet okozott a gyerekeknek, mindenki lelkesen kanalazta a betűtésztás paradicsomlevest. Az egyik, kissé hebrencs másodikos lurkó egy óvatlan pillanatban leverte a leveses tányérját. Amely egyben maradt és sérülésmentesen kibírta a balesetet. Elégedetten néztünk össze az igazgatónővel. Nagyon örültünk, hogy rátaláltunk a Hunnia Kristály REPETA® családjára.