Az egészséges életmód kulcsa a rendszeres sport

Az egészséges életmód kulcsa a rendszeres sport

Az elmúlt években komoly változások történtek az életemben. Budapestről Szegedre költözte, megszületett a kisfiam, elkezdtem sportolni. Életmódváltásom alapjaiban változtatta meg a külsőm, részben pedig a személyiségem. Mai írásomban alapvetően a hétköznapi sportolás jelentőségéről szeretnék írni. Az elmúlt években nagyon komoly súlyfelesleget halmoztam fel, ez pedig negatívan befolyásolta egészségügyi állapotom. Minden egy újévi fogadalommal kezdődött, szűk családi körben megfogadtam, hogy az új esztendőben elkezdek sportolni és egészséges táplálkozással megszabadulok legalább 12 kilótól.

Az életmódváltásom első hetei voltak a legnehezebbek, nem szívesen jártam konditerembe. Aggasztott a külsőm, kívülállónak éreztem magam. Az idő előrehaladtával azonban elkezdtem élvezni az edzőtermi munkát és összebarátkoztam alkalmi sporttársaimmal. A kezdeti heti két edzés mellé beiktattam heti egy fociedzést is a helyi amatőr csapatnál. A mozgás szeretete egyre erősebb lett bennem, a hőn áhított 12 kilót már 3 hónap után sikerült leadnom. Ekkor fordult meg először a fejemben, hogy a gyors fogyás következtében felmerülő problémáim miatt kikérem egy plasztikai sebész véleményét. Végül Dr. Kelemen Ottóra esett a választásom.

Fél évvel az életmódváltást követően már 18 kilóval voltam könnyebb, ez pedig komoly változásokat eredményezett megjelenésemben. A környezetemben élők elkezdtek más szemmel nézni rám, mint korábban. A rengeteg támogatás és bátorító szó extra motivációt jelentett a nehéz pillanatokban. Újévi fogadalmam, pedig életem minden színterén komoly változásokat eredményezett. Drasztikusan javult a vérnyomásom, állóképességem pedig a korábbi sokszorosára nőtt. Utólag visszagondolva valóban az első lépés megtétele bizonyult a legnehezebbnek. Néhány hét elteltével a kemény munka eredményeként már komoly motivációt jelentett alakom fokozatos átalakulása. Az első esztendő végére már heti kétszer jártam konditerembe és hetente kétszer fociedzésre. Természetesen az elért eredményekben komoly szerepet játszott táplálkozásom átalakítása is.

Egy év alatt, összesen 27 kilót sikerült leadnom, külsőm mellett a magánéletemben is komoly változások álltak be. Személyiségem a korábbinál nyitottabbá vált, a hétköznapokban kiegyensúlyozottabb lettem. Sajnálom, hogy ennyi időt vártam életmódom megváltoztatásával. Évekig éltem egy olyan testben, amit nem éreztem a magaménak. Ez pedig rossz hatással volt a lelki életemre is.

Fogyásom eredményeként plasztikai sebész tanácsát kellett kérnem

A relatív rövid idő alatt leadott súlyfeleslegem negatív hozadékaként nem várt változások is végbementek testemen. Több helyen csúnyán megereszkedett a bőröm, a hasamon kifejezetten csúnyán. Ezen mindenképpen változtatni akartam. Hosszas kutatómunkát követően egy sporttársam javaslatára felkerestem a https://plasztika.info.hu online felületét. Itt számos korábban felmerült kérdésemre választ találtam. Az oldal kezelőfelülete roppant felhasználóbarát, minden szükséges információ könnyen elérhető mindössze néhány kattintással. Dr. Kelemen Ottó PhD bemutatkozóját olvasva meggyőződhetünk a plasztikai sebész több évtizedes kórházi-klinikai és tudományos tapasztalatait illetően. Elismert, ugyanakkor kifejezetten emberközpontú szaktekintélye a szakmának. A honlap tüzetes átvizsgálását követően az alábbi megállapításokra jutottam.

Megoldás a problémáimra

Alapos utánaolvasást követően egyértelművé vált számomra, hogy a megmaradt -kényes pontokon- zsírleszívásra, valamint hasplasztikára lesz szükségem. Fogyásom olyan problémákra világított rá, amellyel korábban keveset foglalkoztam. Elhízásom következményeként testem változásai már csak műtéti beavatkozással állíthatóak helyre, mert végcélom nem lehet más, mint törekedni a maximumra. Ennyi év nemtörődömségét követően tartozom ennyivel önmagamnak, testi és lelki egészségemnek.

Zsírleszívás és hasplasztika a plasztikai sebész szemüvegén keresztül

A honlapon részletezett számos plasztikai beavatkozás közül számomra a legfontosabb természetesen a zsírleszívás problémakörének megoldása volt. Két egymástól eltérő eljárást különböztetünk meg, a zsírleszívást, valamint a zsírlenyerést. A zsírleszívás esetén az eltávolított zsírszövet azonnali vagy jövőbeli felhasználása nincs tervben. Engem alapvetően a beavatkozás ezen formája érint, elvégre megszabadulni szeretnék a makacs kilóktól, nem pedig alternatív módon felhasználni azokat. A zsírszövetek eltávolítása vákuumos eljárással történik. Ezzel szemben a zsírelnyerést olyan esetekben végeznek, amikor a zsírszövetek életképességét szeretnénk megőrizni.

Ami a hasplasztikát illeti, itt számos érdekes többletinformációval gazdagodtam Dr. Kelemen Ottó weboldalán. A különböző zsírleszívással elérhető eredmények esztétikai javítása érdekében gyakran ajánlott hasplasztika elvégzése. A műtétek személyenként komoly eltéréseket mutathatnak, a metszés történhet az alhason, a köldök körül vagy a bordaívek magasságában. A beavatkozás mértéke és kivitelezése esetenként eltérő, de ez majd a doktor úr feladata, hogy eldöntse, pontosan hogyan lenne célszerű elvégezni az eljárást. Itt olvastam először részletesen a fogyásomat követően megmaradó alhasi zsírpárnát illetően, itt leírják, hogy a kontúrtöbbleten túl ellenáll a fogyókúrának.

Korábban magam is végeláthatatlan mennyiségű felüléssel és haspréssel próbáltam változtatni rajta, azonban a testem többi területét elérő változásokkal szemben sokkal ellenállóbbnak mutatkozott. Ez több alkalommal kedvemet is szegte, az elvégzett munka nem volt arányos az elért fejlődést figyelembe véve. Egy idő után elkönyveltem magamban, hogy a fennálló állapoton önerőből már nem vagyok képes változtatni. Többek között ezen petyhüdt és striás testrészem miatt határoztam el magam az orvosi beavatkozás mérlegelése mellett. A többféle technikájú hasplasztika közül mindig a plasztikai sebész tanácsainak megfelelően kell a számunkra legideálisabb módszert kiválasztani.

plasztikai sebész

Minden, amit a hasplasztikáról tudni érdemes

A plasztika.info.hu oldala rengeteg hasznos infót tartalmaz. Itt olvastam azt is, hogy a hasplasztika különböző típusait különböztethetjük meg egymástól: zsírleszívással végzett hasfali korrekciók, hagyományos -komplett- hasplasztika, alsó hasplasztika, hasplasztika Lockwood módszerével, horgony alakú hasplasztika, reverz hasplasztika, kötényhas eltávolítása, valamint a lipo-abdominoplasztika Saldanha módszerével. A felsorolásból is láthatjuk, hogy ahány páciens, annyi megoldás elképzelhető. A szempont mindig a páciens érdeke, valamint az elérhető esztétikum legmagasabb foka.

A hasplasztikára váró betegek -páciensek- általában hasonló jellemzőkkel rendelkeznek.

A https://plasztika.info.hu tanulsága szerint, a hasplasztikára való alkalmasság kritériumai is meglehetősen széles skálán mozognak. Ilyenek például a hat hónapig fenntartott állandó testsúly (minimális eltéréssel). A 30 alatti testtömegindex, valamint a megfelelő egészségügyi állapot. Alapelvárás a rendszeres fizikai igénybevétel és a káros szenvedélyektől mentes életvitel. Léteznek továbbá különböző anatómiai kritériumok, ezeket azonban most nem taglaljuk. Elvégre fizikai állapotunk felméréséhez plasztikai sebész segítsége nélkülözhetetlen.

A műtét előtt alapos kivizsgáláson esik át a páciens. A felmérés fontos a különböző esetleges komplikációk lehetőségének minimalizálásához. Ilyenek például a teljes vér- és vizelet laborvizsgálat, az EKG, valamint a mellkas röntgen. Bizonyos esetekben a kísérő betegségek kontroll vizsgálata és speciális szakvizsgálatok.

Maga a műtét

A konkrét orvosi beavatkozás általában 1,5-2,5 órát vesz igénybe. Általában 2 darab szívócső kerül behelyezésre a bőr-zsírlebeny alá. Ezt jellemzően 48 órát követően el is távolítják. A beavatkozást követően haskötő viselete kötelező meghatározott ideig. A műtét után jelentkező seb- és izomfájdalom a műtétet követő 1-4 napban elmúlik, az esetlegesen kialakuló duzzanatok gyógyulási ideje egy hét. Itt mi most csak természetesen érintőlegesen foglalkoztunk a műtéttel és az azt követő időszakról. Ha további információkat szeretnél olvasni magáról a beavatkozásról, a műtétet megelőző vizsgálatokról, esetleg a potenciális szövődmények érdeklenek, akkor látogass el a https://plasztika.info.hu mindenki számára elérhető online felületére.

Rövid konklúzió

Életmódom gyökeres megváltoztatásával sikerült nagymértékben átalakítanom testem. Ma egy sokkal egészségesebb és vidámabb ember mosolyog vissza reggelente a tükörből. Viszont az évek előrehaladtával észre kell vennünk saját korlátainkat is. Egy közel 40 éves test, már nem lesz többé olyan, mint 18 éves korunkban. Azonban testmozgással és megfelelő táplálkozással sokat tehetünk fizikai állapotunk javításáért. Ép testben ép lélek, tartja a mondás. Próbáljuk meg minél többen feszegetni a határainkat és valami jót, valami nagyszerűt tenni önmagunkért. Ez egy olyan munka, amit senki nem fog elvégezni helyettünk. A testi és lelki egészségünk fontossága felbecsülhetetlen, viszont tenni kell érte. A plasztikai beavatkozások pedig szerves részévé váltak mindennapjainknak. Vannak olyan testi adottságaink, amelyek megváltoztatására egyszerűen nincs módunk, lehetőségünk. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy fontos-e a számára az adott”tökéletlenség” átalakítása. Én úgy gondolom, ha az adott eltérés hátráltat minket mindennapi kiteljesedésünkben, akkor érdemes kikérnünk Dr. Kelemen Ottó plasztikai sebész véleményét az esetleges változtatás reményében.