A sportolóknak nagy szüksége van a pihentető alvásra

A sportolóknak nagy szüksége van a pihentető alvásra

Aki sportol, pláne versenyszerűen, annak nagyon nagy szüksége van az éjszakai pihenésre. A pihentető alvás mindenkinek létszükséglet, ha egészséges szeretne maradni és helytállni az élet kihívásaiban, de a rendszeresen sportolóknak talán még az átlagnál is jobban oda kell figyelnie a pihenésre. Az éjszaka az az időszak, amikor az egész nap hajszolt, elgyötört test megpihen, az edzés miatt elfáradt izmok regenerálódnak és a szervezet felkészül a másnapi kihívásokra. Aki minden nap edz, akár többször is, az egy idő után érzi, hogy mikor van szüksége pihenésre és mikor tudja kihozni magából a maximumot. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy fárasztó edzés után az otthoni, kényelmes ágyunkban alszunk, vagy össze-vissza valahol, valamilyen kemény kanapén. A párna keménysége és mérete is meghatározó, a szoba világítása, hogy mikor és mit eszünk elalvás előtt, hogy használunk-e elektronikai eszközöket, és még sorolhatnám. Az alváskutatás nagyon népszerű terület manapság, kifejezetten sportolókat vizsgálva is, úgyhogy rengeteg tényezőt és hatást azonosítottak, amik meghatározzák az alvás minőségét.

Melegben nem lehet jól aludni, ez tény

Az egyik legfontosabb tényező talán a hőmérséklet. Azt olvastam, hogy ideális esetben húsz fok körüli hőmérséklet kell legyen a hálószobában, de inkább kevesebb, mert ez a legoptimálisabb az alváshoz. Én szeretek jól betakarózni és még nyáron is mindig takaróval alszom, úgyhogy nem bánom, ha hűvös van a hálószobámban. Ezt szellőztetéssel szoktam megoldani, még télen is lelkiismeretesen kiszellőztetek lefekvés előtt és a fűtést letekerem éjszakára. Nem is télen szokott problémás lenni az alvás, hanem nyáron. Mindenki ismeri azt az érzést szerintem, amikor a saját verejtékében forgolódik egész éjjel és mindig felébred, mert melege van. Erre nagyszerű ellenszer egy légkondicionáló berendezés, például egy gree klíma, ami kellemes hőmérsékletet csinál az alváshoz. Az újabbakat már be lehet programozni, hogy kikapcsoljanak éjszaka, hogy halkabb üzemmódba váltsanak, és így tovább. Nem egész éjszaka megy a légkondi, úgyhogy aki a zaj miatt esetleg fél kipróbálni, annak nem kell félnie, mert csak akkor kapcsol be a klíma, ha érzékeli, hogy melegszik a szoba. Ilyenkor megy néhány percig, majd, amikor elérte a szoba levegője a kívánt hőmérsékletet, akkor kikapcsol és teljesen csöndben van. Amikor megy, akkor pedig egyáltalán nem csap hatalmas zajt, kicsit búg, de olyan halkan, hogy egyáltalán nem zavaró alvás közben és csak erre nem ébred fel az ember.

Rendszeresen tisztíttatni kell a klímákat és akkor nem lesz baj

A másik gyakori kifogás az szokott lenni a légkondikkal kapcsolatban, hogy sokan megbetegszenek tőlük. Ez igaz is, a nem helyes használat és a takarítás elhanyagolása könnyen betegségek forrásává teheti a légkondikat. De ezen csak mi, használók tudunk módosítani, mert önmagában egy légkondi nem okoz bajt. Kétféle betegséget lehet kapni egy légkonditól, légúti megbetegedést és megfázást, ritkábban arcüreggyulladást. Akkor fogunk légúti megbetegedést kapni a klímától, ha az nincsen rendszeresen kipucolva és karban tartva. Normális esetben a légkondiknak van egy inaktív időszaka, mondjuk koraősztől késő tavaszig, amikor be sem kapcsoljuk őket, csak állnak a falon és gondtalanul szaporodhatnak a szűrőjében a baktériumok és a gombák. Éppen ezért érdemes minden szezon előtt kipucolni a légkondinkat, hogy az elő használat alkalmával már tiszta, illatos levegőt fújjon. Egyáltalán nem ciki, ha valaki nem ért a légkondikhoz és nem szeretne nekiállni a klímatisztításnak otthon, pusztán az internet jótanácsai alapján. Ezért vannak szakemberek és szerelők, akik egyetlen délelőtt vagy délután alatt megcsinálják ezt nekünk.

Ne magunkra irányítsuk a hideg levegőt, mert csúnyán meg tudunk fázni nyáron is

A betegségek másik csoportja, amit egy légkondi okozhat, azok a hideg levegőhöz kapcsolódnak: megfázás, torokgyulladás, esetleg arcüreggyulladás, mandulagyulladás. Minden nyáron vannak emberek, akik állandóan meg vannak fázva, mert mindig magukra irányítják a klímát és a hideg levegő nem tesz jót az embernek. A saját autónkban és otthonunkban ez könnyen megoldható, az autóban irányítsuk a légkondit az ablakra, a lakásunkban pedig vagy az ágy fölé vagy elé, de semmiképpen ne rá. Ezt a szempontot a felszereléskor is figyelembe szokták venni, hogy hol alszunk vagy hol van az ülőgarnitúra a nappalinkban és ahhoz képest hova lenne praktikus felszerelni a klímát. Aki légkondicionált helyiségben dolgozik, például irodaházban, annak már nehezebb dolga van, de ott is megoldható a dolog. Arrébb lehet ülni, be lehet vinni egy kardigánt és felvenni, esetleg szólni, hogy egy kicsit állítsák melegebbre a klímát. Mindez csak elhatározás kérdése és ha nem teszünk a saját egészségünkért, akkor ne csodálkozzunk, hogy a légkondikkal csak a baj van.