Motorolaj adalékokkal a sportteljesítményeimért

Motorolaj adalékokkal a sportteljesítményeimért

Mikor úgy gondoltam, hogy a hagyományos sportjaim mellé belevágok a téli sportok kipróbálásának – elsősorban a síről és a snowboardról hallottam rengeteg jót az ismerőseimtől – nem gondoltam, hogy olyan apróságok is az utamba állhatnak, mint például az autós utazásra való felkészülés. Pedig kiderült, hogy nem csak én vagyok az, aki nem bírja olyan jól a hideget, hanem a kocsim is. Csak míg én pulcsival védekezek, neki elsősorban fagyálló hűtővíz, szélvédőmosó, és különböző motorolaj adalékok kellenek!

Első franciaországi utam előtt szerencsére a barátaim, akikkel mentük, figyelmeztettek, hogy ne vegyek mindent készpénznek. Addigra már megbeszéltük, hogy autóval utazunk a síparadicsomba, nem pedig repülővel, és ki is számoltam, hogy mindenki egy hétre való cucca és sífelszerelése be fog férni a kocsiba, de arra nem gondoltam, hogy milyen ellenőrzések várnak még rám indulás előtt.

Ezért egy délután leültünk átbeszélni a dolgokat, és kiderült, hogy sok minden van még hátra.

Az átlagos műszaki dolgokkal nem volt baj, mivel szerelőnél gyakran nézetem meg a kocsim – a fékek és a motor mind rendben van, sőt, még motorolajt is a közelmúltban cseréltem, hogy semmilyen károsodás ne érhesse az autómat. Már csak azt felejtettem el megnézni, hogy olyat használtam-e, ami a megfelelő motorolaj adalékokat tartalmazza ahhoz, hogy hideg időben is lehessen vele utazni.

Mivel a motorolajra azért van szükség, hogy a motorban az alkatrészek súrlódását csökkentse, és a megfelelő olajozással biztosíthatjuk, hogy semmi nem kopik el, ezért nagyon fontos összetevőnk lehet venni. Hogy ezt a szerepét minden probléma nélkül el tudja látni, általában különböző motorolaj adalékokat kevernek hozzá, hogy minden hőmérséklet mellett megfelelő minőségű maradjon. Ha például túl hideg területre utazok – mint én a síelésnél – akkor a motorolaj a megfelelő adalék nélkül túl sűrű lehet, és nem ér semmit.

A vicces az, hogy ugyanennek az ellenkezője is igaz: ha túl meleg, az se jó, hisz akkor gyorsabban fel tud bomlani, „elpárologni”, és a hiánya fog majd gondot okozni. Nagyon sok mindenre kell tehát odafigyelni, amikor megfelelő motorolaj adalékot választunk!

Én, bár úgy gondoltam, mindig is jól bántam a kocsimmal, ezt az egy dolgot nem tudtam, és el is felejtettem volna, ha nem szólnak róla. Mivel a szervizes, akihez szoktam járni legalább évente ellenőriztetni az állapotát, és minden egyes alkatrészét átvizsgáltatni, nem tudhatta, milyen terveim vannak nekem, úgy gondolhatta, hogy idén is jó lesz a szokásos, viszonylag magas hőmérsékletek mellett jó motorolajom, amit mindig szoktam használni. Pedig ha már valamivel univerzálisabb készítmény került volna bele, az már a megfelelő motorolaj adalékokat tartalmazta volna ahhoz, hogy minden olyan hőmérsékletet kibírjon, ahova még el szoktam utazni (azért lássuk be, -25 foknál hidegebb helyen senki se síel).

A probléma azonban nem volt olyan nagy: mint kiderült, a hűtővízhez és az ablakmosó folyadékhoz is kell vennem még fagyálló keveréket, egyértelmű volt, hogy ki tudunk választani egy olyan szakboltot, ahol emellé a legjobb motorolaj adalékokat is árulják. Bővebb nézelődés után még arra is rájöttem, hogy amúgy is megéri időt tölteni az adalékok nézegetésével, mert sok más problémámra is megoldást adhatnak.

Ilyen módon felvértezve az autómat már magabiztosabban vágtam neki a hidegnek és a hegyvidéknek is, tudva, hogy nem fog előállni az a szerencsétlen eset, amikor külföldön kell elkezdenem autószerelő után nézegetni. Arról már meg is tapasztaltam korábban is, hogy nagyon rá tudja nyomni a bélyegét a nyaralás hangulatára, és a külföldi áraknak köszönhetően az ember pénztárcájára is – örültem tehát, hogy ezt megspóroltam magamnak egy jóval olcsóbb motorolaj adalékkal.