Hogyan készítettük el a nemzetközi sportverseny weblapját?

Hogyan készítettük el a nemzetközi sportverseny weblapját?

Az egyesületünket felkérték, hogy bonyolítson le egy hatalmas, atlétikai versenyt, amit idén Magyarországon rendeznek, senior sportolók számára. Ezt a versenyt nem verik nagydobra igazán, de mindig nagyon jó a hangulat, a réztvevők kitartása pedig példaértékű. Nagy nyomás volt rajtunk a szervezéssel kapcsolatban.

Több mint 1000, időskorú sportoló érkezett hozzánk több országból, hogy együtt versenyezzenek. Vannak közöttük volt olimpikonok, tornatanárok, korábbi élsportolók, de olyanok is, akik csak 50 éves koruk után kezdtek el komolyan soportolni. 24 országból érkeztek versenyzők, rengeteg dolgunk volt a szálláskereséssel, a helyszínek lefoglalásával, a programok kialakításával is.

Ez egy amatőr verseny, kevés a támogatás, sok olyan kiadás van, amit a résztvevő klubok a saját zsebükből adnak össze. Így aztán csupa olyan megoldásokat kellett keresünk, amelyek költséghatékonyak. Úgy gondoltam, hogy segítsek, én készítem el a verseny honlapját.

Már régóta tanulok autodidakta módon webfejlesztést, nem vagyok profi, de úgy éreztem, felesen tudom vállalni a kihívást.

Először is tudtam, hogy megbízható tárhelyszogáltatóra lesz szükségem. Még harmadik világbeli országokból is nézegetni fogják a lapot, különösen fontos a megfelelő védelem. Ezért ezt választottam:

rackforest.com/szolgaltatasok/tarhely/

Mivel WordPress CMS-t szerettem volna használni, fontos szempont volt, hogy olyan tárhelyet találjak, amelyik tudja kezelni ezeknek a programoknak az “anyagában” jelentkező sebezhetőségét. Itt erre van megoldás.

SSD tárhely, úgyhogy gyors és jól bírja a megterhelést. CloudLinux rendszert használnak, így ha nagyobb forgalom lenne a tárhelyemen, az nem befolyásolja a többi fiókot, meg ők sem az enyémet. ez azért jó, mert így nincs vita meg veszekedés.

Mivel nem vagyok nagy profi, fontos volt, hogy legyenek előre telepített funkciók. cPanel van a tárhelyhez, ezért elég könnyen lehet használni, és van rajta egy telepítő szoftver is, úgyhogy annyira nem volt nehéz feltenni a CMS-t.

Meg van oldva rajta az e-mailezési lehetőség is, ráadásul SSL tanúsítványt is adtak, úgyhogy a legtöbb országban semmi gond nincsen a honlap megnyitásával.

Hangsúlyozom, nem vagyok nagy profi, de az ügyfélszolgálat mindenben segít, ha esetleg elakadnék. Nem tudok hülyeséget kérdezni… Vagyis de, de ők megnyugtatnak, hogy minden rendben van. Ennél többet, ilyen tudással nem is várhatnék.

Alaposan felkészültem, mielőtt elkezdtem volna dolgozni. Mindent igyekeztem elolvasni a témáról, aztán a lehető leggondosabban álltam neki az oldal elkészítésének. Sokat voltam jelen fórumokon is, kérdeztem másoktól, így nagyon sokat tudtam fejlődni, viszonylag rövid idő alatt. Nagy szerencsém volt, mert minden jól működött, semmilyen hibába nem futottam bele.

Hamarosan le is lehet leplezni a weboldalt és talán még bővebben is írok a témáról, de mivel a szervezés közepén tartunk még, nem akarok sok titkot elárulni. Kíváncsi leszek, a nagy művem hogyan áll majd helyt a gyakorlatban. 🙂