Fuss az álmodért vagy a napelemekért!

Fuss az álmodért vagy a napelemekért!

Biztosan mindenki tudja, hogy mik a legfontosabb dolgok ahhoz, hogy egészségesen éljünk. Fontos, hogy mit eszünk és persze az is, hogy mikor és mennyit. Fontos, hogy a szervezetünk számára elegendő alvást biztosítsunk és annak a minősége is minél jobb legyen. És persze fontos, hogy mozogjunk. Én életem során mindig sportoltam valamit, kipróbáltam a kosárlabdát, úsztam elég sokáig, részt vettem különböző táncórákon – balett, akrobatikus rock ‘n’ roll, hipp-hopp -, még mazsoretteztem is kiskoromban. Valahogy sosem sikerült megtalálnom azt, amit igazán szerettem, így mindenbe belekóstoltam. De ne higgyétek azt, hogy egy-két alkalom után feladtam. Az úszás például az egész gyerekkoromat végig kísérte, de mégsem estem szerelembe vele. Így most inkább csak jógázok itthon és eljárok futni a közeli futópályára.

Valamelyik nap, amikor futni indultam úgy döntöttem, hogy egy másik útvonalon fogok végigmenni. Amerre még sosem jártam, igazából csak engedtem, hogy a lábam vezessen, amerre akar. Elfutottam csodaszép házak mellett. Mind különböző volt – ez az építészet szépsége, de egy közös volt a többségben: majdnem mindenhol volt napelem. Én is szeretnék már régóta, de valahogy eddig sosem jött össze. Elég nagy kiadás, viszont mindenképpen megéri. Így, amikor hazaértem el is kezdtem böngészni a neten. Megtaláltam a Napenergia Plusz Program pályázat honlapját, ahol egy olyan támogatást kínálnak, amit nem kell visszatéríteni!

Nagyon felkeltette az érdeklődésemet, ezért tovább is nézelődtem az oldalon. Mint kiderült, ez egy maximum 5 millió forintos támogatás, amihez szükség van önerőre is, viszont a költségek nagyjából 66%-át fedezik. A napenergia plusz program pályázat főként a családosok számára fest vonzó képet, akik mondjuk a házuk tetejére vagy esetleg az udvarukra szeretnének napelemeket telepíteni. Az állam ezáltal a program által a családok életminőségét szeretné javítani. Mivel a hibrid rendszerek, elérhető tárolókkal még a “felesleges” energia eltárolásában is segítenek, így tartalék is lesz mindig. Ezáltal az energiahiány nem fog váratlan meglepetéseket és problémákat okozni a jövőben.

Napelemeket igazából bárhol lehet telepíteni, ahol a fizikai tér megengedi, tehát még a sorházak, ikerházak és a legfeljebb 6 lakásos társasházak lakói számára is megpályázható ez. Számomra az egyik legfőbb indok, amiért szeretnék ebbe belevágni az az, hogy ily módon részben önellátó háztartást alakíthatok ki. Az oldalon nagyon részletesen le vannak írva az információk, viszont én szeretném még jobban körbejárni a témát, ezért visszahívást fogok kérni. Szuper, hogy erre is van lehetőség! Ha ezután még esetleg szükséges lenne, akkor ajánlatkérésre is van opció. Ez azért lehet fontos, mert ha esetleg valami miatt nem lenne alkalmas az ingatlan arra, hogy napelemeket telepítsenek rá, akkor ezt még e jelentkezés előtt megtudhatom és adott esetben orvosolhatom is a problémát.

A napenergia plusz program pályázatra történő jelentkezést is megnéztem már, szóval elég jól átböngésztem az oldalt. Senki ne aggódjon, mert tényleg nem nagy dolog. A honlapon a jelentkezés gombra kattintva csak ki kell tölteni egy űrlapot és már meg is van. Csak pár adatról van szó, úgyhogy nem hiszem, hogy több időt venne igénybe pár percnél.

Az igazság az, hogy azt hittem ez is csak egy lehetetlen cél vagy álom marad számomra, ami nem fog megvalósulni soha. Ezzel a programmal viszont azt érzem, hogy van esélyem, hogy sikerüljön! Mivel valószínűleg nagyon gyorsan be fognak telni a helyek, nem szabad sokat tétováznom, mert le fogok maradni erről a szuper lehetőségről… Tehát belevágok!