A fém polcok is lehetnek környezetbarátak

A fém polcok is lehetnek környezetbarátak

Sok tipp kering a neten azzal kapcsolatban, hogy az ember hogyan élhet környezetkímélőbben, mik azok a módszerek, amivel nem károsítja annyira a környezetet. Az egyik ilyen gyakran emlegetett módszer, hogy nem vesz olyan dolgokat, amik nehezen előállíthatók, vagy amik nehezen bomlanak le, ilyen például a műanyag.

Ezért azt mondják, hogy legjobb minél több dolgot természetes anyagokból venni, és ez a helyzet az otthonunk berendezésével is. A fa bútorok amúgy is jól néznek ki, és nem is mindig olyan drágák. Igen ám, de valamikor egyszerűen nem praktikus a fa bútor. Ez a helyzet olyankor, ha nagy teherbírásra van szükség, például a polcok esetében.

Ezért hiába tartják a fát az ideális természetes anyagnak, olyan célokra, amikor valami tartós kell, sokkal jobb fémet venni, mert annak nincs értelme, hogy az ember olyanra adjon ki pénzt, ami pár év múlva tönkremegy. Ezért amikor erről beszélgettem egy építésszel, ő javasolta a Rackinglog oldalt, ahol többféle fém polcrendszer is van, valamint  Raklaptartó állvány.

Itt kaphatók például gördíthető polcrendszerek is, amiknek az a jellemzője, hogy a polcrendszereket mozgatható alvázakra szerelik, így mobilak maradnak. Ezek a rendszerek síneken vagy padlóba süllyesztett hornyok segítségével mozgathatók. Ezeknek a  polc soroknak a gördíthetősége miatt csak egy folyosóra van szükség, vagyis sokkal kisebb helyet foglalnak, mint ha valaki több sor polcot épít ki egymás mellé, amihez persze külön folyosók is kellenek, különben nem lehetne hozzájuk férni. Legelterjedtebb változatban irattároló rendszerként használják, például archívumoknál is. És ez azért lehet környezetkímélő módszer, mivel egyrészt a fém tartós, nem megy tönkre, másrészt meg a kisebb terület fenntartási költsége is kisebb, kevesebb az energia használat, így a helytakarékosság környezetkímélő. Az az érdekes még, hogy a polcsorok mozgatása alapvetően hajtókerékkel történik, de azt írják, hogy a felmerülő igény esetén elektromosan is mozgatható, konkrétan egy gomb használatával.

Ha tehát igazán környezetkímélő akarsz lenni, akkor azt is vedd figyelembe, hogy mi a tartós megoldás. Ezzel is véded a Föld erőforrásait.