A sport adott erőt az új szakmám elsajátításához

A sport adott erőt az új szakmám elsajátításához

A sport mindig is az életem fontos részét képezte. Olyannyira, hogy a szüleim sokáig azt is hitték, hogy egy nap majd olimpiai bajnok lesz belőlem. Emiatt valóban komolyan vették a sportos nevelésemet: már kisgyerekként külön edzésekre jártam, és a tanulás is háttérbe szorult a mozgással szemben. Bár a sport nagyon sok erőt és kitartást tud adni minden helyzetben, a nap végén a hosszú edzések után sokszor úgy éreztem, hogy nem is lenne energiám még a tanulásra is. Helyette inkább futballmeccset néztem, mert bár ez nem az én sportágam, nagyon jól ki tud kapcsolni. Titokban én is reménykedtem benne, hogy mivel egy nap majd én is hasonló körökben fogok mozogni, személyesen is találkozhatok a kedvenc hazai és külföldi csapatom játékosaival és edzőivel, aztán meg ki tudja, akár még szórakozhatunk is együtt, ami már a hírekben is benne lehetett volna.

Ezek az álmok viszont egy nap hirtelen szertefoszlottak egy sérülés következtében. Bár ezután is teljes életet élhettem és az élsporton kívül bármi mást csinálhattam, nagyon aggódtam a jövőm miatt, mivel nem volt semmilyen komolyabb végzettségem. Hallottam, hogy a volfrám hegesztő most hiányszakmának számít, és nem is olyan nagy ördöngősség a megtanulása – amennyiben talál az ember hozzá megfelelő, akkreditált felnőttképző iskolát, ezért elkezdtem kutakodni a témában. Egy villanyszerelő ismerősöm az oktatozone.hu oldalt ajánlotta. Elmondta, hogy itt sok jó és hasznos szakmai képzés közül lehet választani. Úgy emlékezett, hogy indul mostanában volfrám hegesztő képzés is, de mindig újabb és újabb csoportok indulnak különböző időpontokban, ezért érdemes felkeresni az oktatozone.hu oldalát a pontos tájékoztatás érdekében.

Ezt örömmel meg is tettem, mivel nagyon kíváncsi lettem az aktuális képzésekre. A tanfolyamok nevének megfogalmazása elsőre nagyon tudományosan hangzott, már nem is emlékszem például, hogy a napelemtelepítő kurzusnak mi volt a hivatalos megnevezése. Pedig ezek nagyon is lényeges dolgok, mert hiába mondják, hogy ma már fontosabb a tapasztalat, mint a papír… Főleg a hiányszakmák esetében a nagy cégek ezt nem így látják, akik külföldről is be tudják szerezni a szakképzett munkaerőt, ha a hazai jelentkezők nem tudják igazolni a megfelelő képesítés meglétét. Az oktatozone.hu által kiállított oklevél azonban garantáltan megfelelő lesz, amennyiben a tájékoztatóban is már részben ismertetett követelményeknek megfelelünk.

A volfrám hegesztő kurzus esetében ehhez jelenleg alapfokú iskolai végzettég meglétére és orvosi alkalmassági papírra van szükségünk. Az utóbbihoz szükséges dokumentumot letölthetjük és magunkkal vihetjük a megfelelő intézménybe, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Ilyen hely szerencsére sok van, így megtalálhatjuk a lakóhelyünkhöz legközelebb esőt. A listát és a nyomtatványt is megtaláljuk az oktatozone.hu oldalán még a jelentkezés előtt. Ez teljesen érthető, mivel csak akkor érdemes belevágnunk egy új szakma megtanulásába, ha nincs akadálya annak, hogy hosszú távon is csinálni tudjuk. Főleg ha az időnk mellett anyagilag is be kell fektetnünk a jövőnkbe.

A volfrám hegesztő képzés leírásából az oktatozone.hu-n az ezzel kapcsolatos költségeket is nagyjából össze tudjuk rakni, mert itt jelölve van, ha akciós az adott képzés vagy részletfizetést lehet hozzá igényelni. Szintén leírják, hogy a vizsgadíjjal és a gyakorlat során használt eszközök, illetve anyagok költségével kell-e számolnunk. Ha mindent megfelelőnek találunk, már nyomhatunk is rá magabiztosan a jelentkezésre.

A sport nem csupán a kitartást, hanem az újrakezdéshez szükséges erőt is meg tudja adni. Sosem szabad feladnunk, még akkor sem, ha az új elsőre ijesztőnek tűnik.