Mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvényre egy évben?

Mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvényre egy évben?

Nagy szenvedélyem a sport, kiskorom óta a sport az életem. Már 10 éves korom óta versenyszerűen lovaglom, és járok országról országra, különböző kupákra díj ugratni. Ilyenkor meglepő vagy sem én ülök a volán mögött. Szeretek vezetni, ezért megkértem a felettesem, hogy amikor utazunk hadd használjam a saját autómat. Mivel ez a legkomfortosabb számomra, ezért nem akartam elengedni. Nagyon régóta megvan ez a kocsi, szinte hozzám nőtt. Azonban azt figyelembe kellett vennem, hogy mivel az én autómról volt szó, ezért el kellett számoltatnom vele a kiküldetési rendelvényt. Az üzleti utazások során felmerülő költségek elszámolásához és dokumentálásához gyakran használt eszköz a kiküldetési rendelvény. Ebben a blogbejegyzésben részletesen bemutatom, hogy körülbelül mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvényre egy évben.

Az elszámolható költségek általánosságban

Először érdemes beszélni arról, hogy mi is számít elszámolható költségnek egy üzleti út vagy munka céljából történő utazás során. Természetesen sok mindentől függhet ez is, például, hogy milyen státuszban dolgozol a munkahelyeden vagy éppen milyen országba utazol, meddig. A legnyilvánvalóbb felmerülő és elszámolható költség az az utazási költség. Amennyiben a saját autód veszed igénybe az utazáshoz és kiküldetési rendelvényt készítesz, az ahhoz tartozó üzemanyagköltség, esetleges biztosítási költség is ide tartozik.

Amikor utána olvastam a témának nagyon kíváncsi voltam, hogy ez vajon számokban kifejezve mennyi lehet hozzávetőlegesen. A roadrecord.hu oldalán megtaláltam, hogy mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvényre egy évben. A válasz havi szinten nagyjából 160.000 HUF saját gépkocsival, céges jellegű utazásokra, eseményekre való használatára. Mi több megtudtam, hogy ez az összeg adómentes kifizetésként az alkalmazott zsebében landolhat.

Költségek részletes dokumentálása

A helyes kiküldetési rendelvény elkészítése nagy odafigyelést igényel. A dokumentum létrehozásához érdemes néhány papíralapú nyugtát vagy számlát megőrizni. Ezek felhasználhatók a költségek listázására és bizonyítékul szolgálnak a NAV-nak is.

Gyakran előfordul, hogy csak a magángépjárművünket tudjuk használni egy-egy utazás során különböző okokból kifolyólag. Legyen az a céges autó lerobbanása vagy éves szervizelése stb. Ilyenkor felmerül, amennyiben megfelelő állapotban van, hogy a saját járművünkkel tegyük meg a kiszabott utat. Ehhez tökéletes lehetőséget nyújt a kiküldetési rendelvény. Minden releváns költséget el tudunk számolni, és nem kell aggódnunk, hogy a saját pénztárcánkból támogatjuk meg a munkaügyi kiruccanásokat.

Roadrecord.hu

Mivel makacskodtam azzal kapcsolatban, hogy én igenis a saját autómat szeretném használni a céges útjaim során, így szembe kellett néznem azzal a ténnyel is, hogy a hozzá tartozó adminisztráció is az én feladatom lesz. Ez pedig a kiküldetési rendelvény. Mivel zsigerből másra bízom a legtöbb hasonló jellegű munkát, ahogy a cégben is az asszisztensem végzi ezeket, úgy most sem terveztem ezzel vesződni.

Szerencsére a keresőmotor segített találni egy weboldalt, ahol ezt mind elvégzik helyettem vagy az asszisztensem helyett is. Ez nem más, mint a roadrecord.hu. Ők létre tudnak hozni egy NAV-álló dokumentumot pillanatok alatt. Ha jön egy villám ellenőrzés, akkor azonnal fordulhatsz hozzájuk. Létezik egy mobil applikációjuk, amivel rögzítheted az üzleti útjaidat. A legjobb, hogyha valamit elfelejtettél felvinni, akkor visszamenőleg is képes az app kiegészíteni és automata útajánlás-tervezetet készít. Mindössze 7 perc kell ahhoz, hogy meg legyen ez a fontos papír, és csak pár kattintás.

Hidd el megéri, nemcsak munkavállalóként, de munkaadóként is, hiszen fontos, hogy tisztán el legyenek számolva az üzleti utak!