Legyen a gyereked is környezettudatos, és rendeljetek fa játékokat

Legyen a gyereked is környezettudatos, és rendeljetek fa játékokat

A környezettudatosságot nem elég felnőtt korban elsajátítani, hanem a szülőknek felelősségük van, hogy a gyerekük már kicsi korától tudatában legyen annak, hogy milyen fontos dolog az, hogy védje a környezetet. És ezt nem elég csak prédikálni, hanem konkrét lépéseket is kell tenni annak érdekében, hogy a környezetünk is környezetkímélő legyen. Ezt egyrészt olyan dolgokkal lehet megtenni, mint hogy komposztálunk és külön válogatjuk a szemetet, továbbá olyan dolgokkal is, mint hogy nem vásárolunk annyit és kevesebb szemetet termelünk. De már a gyerekeknél is be lehet vezetni azt, hogy környezettudatos dolgokat veszünk nekik, például da játékokat a műanyag helyett.

Úgy tűnik, hogy a gyerekek jobban megértik a fa játékok különleges voltát, mint bárki más, mivel a fából készült játékok soha nem jöttek ki a divatból az évszázadok során, és továbbra is központi szerepet játszanak az otthonokban, játszócsoportokban, óvodákban és iskolákban világszerte.  A fából készült játékok népszerűségének újjáéledését élvezzük most, mivel a szülők felidézik saját gyermekkorukat, amikor a gyermekeiknek játékokat választanak, és a fogyasztók általában visszatérnek a hagyományos játékokhoz, hogy kiegyensúlyozzák a digitális korszak által gyártott harsányabb játékokat. Nagyon régen még nem is volt ennyi elektronikus meg műanyag játék, így a fa játék sokkal gyakoribb volt.

Tehát több nagy előnye is van a gyerekeknek készült fa játékoknak a műanyagokkal szemben. Az első az, hogy környezetbarát. A fenntarthatóan beszerzett, tanúsított fából készült fa játékok természetesen sokkal környezetbarátabbak, mint a műanyag játékok. Szerves, megújuló anyagként a fa játékok biológiailag lebonthatók és újrahasznosíthatók.

A fából készült játékok további ökológiai hitelesítéssel is rendelkezhetnek arra nézve, hogy a felhasznált festékek mérgező vegyi anyagoktól mentesek, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem is használnak festéket.

A fából készült játékok gyártása, különösen akkor, ha ezek kézzel készítettek és az összes anyag fenntartható forrásból származik és tanúsítvánnyal rendelkezik, jelentős előnyt nyújt számos tömegtermelésű műanyag játék létrehozásával szemben, amelyek kétséges vegyi anyagokat tartalmaznak, és gyakran nem lehet őket újrahasznosítani, ha az ember kidobja őket. A fából készült játékok emellett közvetlen kapcsolatot biztosítanak a gyermekeknek a természetes környezettel.

A fa játékok sokféle oktatási tulajdonságot kínálnak. A klasszikus fa játékok közé tartozik a kirakók, az építőelemek és a miniatűr házak, amelyek mindegyike segít a gyerekek számára a számolás, az írástudás, a motoros készségek és a problémamegoldás elsajátítása terén.

Az olyan környezet, amiben sok a fa anyag mind nyugodt, mind a stimuláló hatásúak. A természethez közeli környezetben jobban megy a munka is. Kevésebb mentális erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy leküzdjük azokat a negatív érzéseket, amelyek erősebbek, ha a munkahelyet hideg, éles világítás, és acél és műanyag bútorok és tárgyak határozzák meg. A munkavállalók jobban tudnak gondolkodni és tanulni, és kreatívabbak lehetnek a fa és más környezethez közeli természetes elemek mellett.

Tartósság és hosszú élettartam is egy komoly előny a fa játékok mellett. A műanyag játékok törékenyek lehetnek, míg az elektromos eszközök mindig hibásak vagy elavultak lehetnek, ezzel veszélyt jelentenek a gyerekekre is. A fa viszont elviseli a durva bánásmódot, és generációkig tarthat, biztosítva, hogy ezeket a játékokat átadják majd a gyerekek is a saját gyerekeiknek is, ha felnőttek és szülők lesznek.

Számítógépes játékokkal való játék, bár egyre inkább izgalmas és széles körű, gyakran magányos tevékenység lehet a gyermekek számára. A fából készült játékok elősegíthetik a más gyermekekkel való együttműködést, és elősegíthetik a tárgyak megosztását és a csapatmunkát. A fából készült játékok, amelyek természetesen nem rendelkeznek önmagukban hanggal, mint más elektronikus eszközök, lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy egymással együttműködve saját hangot és hanghatásokat adjanak bele a játékba. Néhány modern játék elektronikus és interaktív képességekkel rendelkezik, így mindent megcsinál a gyermek helyett, neki nem kell használni a képzelő erejét. Eközben a fa egyszerűsége lehetővé teszi a szerepjátékot és a világépítést (pl. képzeletbeli közösségek és városok létrehozása, kitalált állatok elképzelése stb.), És ennek eredményeként segítheti a térbeli gondolkodást és a társadalmi tudatosságot.

Egy másik szempont, amiért a fa játék jobb lehet az a biztonság. Sajnálatos tény, hogy a műanyag játékok, különösen az olcsón gyártott fajta, könnyen eltörhetnek, potenciálisan éles éleket és kis részeket hagyhatnak a gyerek közelében, így pedig veszélyt jelenthetnek rá. Különösen akkor, ha olyan korban találkoznak a törött játékkel, amikor még kicsik és mindent a szájukba vesznek. A faanyag erős és stabil a műanyaggal összehasonlítva, így kevesebb kockázatot jelent.

A fából készült játékok nem csak biztonságosabbak, mint a műanyag játékok, a fa, mint alapanyag, előnyökkel járhat a gyermek egészségére nézve is. A fával való érintkezés révén a természettel való kapcsolat javíthatja a szellemi és fizikai jólétet. Egy kutatás megállapítja, hogy különösen az oktatási terekben (ahol gyakran megtalálhatók a fa játékok is), a megnövekedett tanulási ráták, javult a vizsgálati eredmények, a koncentráció és a részvételi képesség azok az előnyök, amikkel lehet számolni,  ha a gyerekek környezetében sok fa van. A fa játékok segíthetnek a gyermek fizikai, szellemi és érzelmi fejlődésében. A ma napjainkban elérhető egyre bővülő fajátékok széles választékával nem is olyan nehéz ilyen környezettudatos játékokat beszerezni, amelyeket a gyerekek és a szülők együttesen felfedezhet, és együtt élvezhet.

Mivel már én is tudom, hogy milyen sok előnye van a fa játékoknak, ezért én is többnyire ilyet veszek a gyerekeimnek, és lassan már én is gyűjtőjük leszek. Nem csak azért jók ezek a játékok, mert jól lehet velük szórakozni, de szerintem szépek is , és sokkal jobban mutatnak a gyerekszobában, mint a harsány és csúnya műanyag játékok.

Mivel nincs olyan óriási választék fa játékokból a sima játékboltban, ezért sokszor a neten szoktam rendelni őket. Ez egyik kedvenc ilyen boltom a Játékwebshop, ahonnan már több ízben is rendeltem. Itt nem csak egy féle játék van, hanem nagyon sok, és ráadásul még több korosztálynak is lehet találni itt ajándékot. Egyrészt nagyon sok fajta építő játékot lehet itt kapni, valamelyik dobozban van, így a gyerek el tudja magával vinni akár a játszótérre vagy egy barátjához is, és akkor közösen szórakozhatnak vele. Van itt fa madárház, aminek segítségével a gyereket tovább lehet tanítani az állatok védelmére. Emellett van itt sok különféle készségfejlesztő játék is, ami főleg a kisebbeknek nagyon hasznos, mert fejleszti a finommotoros képességeiket, a színe részletek pedig a térlátásukat. A nagyobbaknak meg van komolyabb építős játék is, amihez már logika meg ügyesség is kell. Ahogy mondtam, ez egy olyan netes shop, ahol mindenki talál magának egy szép és érdekes fa játékot.

Egyébként a rendelés is nagyon egyszerű, hamar be lehet regisztrálni, és akkor már csak bele kell rakni a kiválasztott játékot a kosárba, és el is kezdik feldolgozni a rendelést. Hamar kihoztak eddig mindent, de persze ha valami mégse tetszene, vissza lehet nekik küldeni. Az ország egész területére szállítanak, és egyébként is sokkal egyszerűbb meg kényelmesebb a neten rendelni az ilyen különleges termékeket, mint körbe járni a várost, mert mondjuk az unokahúgom szülinapjára mi most egy lányos építőjátékot akarunk venni.

A nővéremék is szeretik a környezettudatos dolgokat, így már nekik is ajánlottam a Játékwebshop oldalt, ha fa játékok kellenének neki.  Sok ember azt hiszi, hogy a mai gyerekek csak a számítógéppel vannak már el, és egy egyszerűbb játékkal már nem is foglalkoznak, de ez csak szoktatás kérdése. Ha a szülő figyel a minőségre, akkor később a gyerek is értékelni fogja a különlegesebb játékokat.